WIJNGAARD

Wijngaard de Tappenmars beschikt sinds april 2011 over een nieuwe wijnkelder met proeflokaal en streek winkel. De wijn makerij bevind zich onder het proeflokaal.

Onze druiven staan op een ondergrond van zand welke overgaat naar zand op leem. Tot 2004 werd de grond gebruikt voor het houden van vleesvee. Wij houden de zoogkoeien op dit moment op andere plaatsen. De wijngaard bestaat uit wijngaard de Tappenmars aan de Leertendijk in Den Ham en Wijngaard de Ziel aan de Varsenerweg in Ommen en is op dit moment in totaal ruim 3 hectare groot. Door gebruik te maken van schimmel resistente rassen kunnen wij op een milieuvriendelijke wijze druiven verbouwen. De paden zijn ingezaaid met een mengsel van grassen, bloemen en klavers. Dit geeft een aantal voordelen zoals: – het op een natuurlijke wijze voorzien in de stikstof behoefte van de druiven planten – en zo bieden wij insecten de kans om op een natuurlijke wijze schimmels te bestrijden. Als snoei methode gebruiken wij de dubbele Guyot snoei. Het grote voordeel hiervan is dat al het oudere hout wordt weggesneden zodat er daardoor minder kans bestaat op met schimmel aangetast hout.

WIJNMAKERIJ

Door gebruik te maken van moderne pers technieken kunnen wij de maximale smaak en aroma’s uit de druiven en het fruit halen. Er zijn verschillende pers programma’s in te stellen  afhankelijk van de kleur en het soort druiven.

Na het persen blijft het sap ongeveer een dag in een van de tanks staan om de   grove deeltjes uit te laten zakken. Deze voor klaring dient ervoor om met helder sap de vergisting te beginnen. Dit deel van het sap wordt overgepompt naar een schone tank, waarop de gisting kan starten.

Tijdens de gisting in de roestvrijstalen tanks wordt de temperatuur nauwkeurig gevolgd en waar nodig  kunnen wij het sap verwarmen of koelen.

Na het einde van de gisting wordt de wijn overgepompt naar een schone tank en kan daar een aantal maanden tot rust komen.

Na een aantal maanden van rust, meestal pas in het volgende voorjaar, kan de wijn worden gefilterd en gebotteld.

STREEKWINKEL

Door gebruik te maken van moderne pers technieken kunnen wij de maximale smaak en aroma’s uit de druiven en het fruit halen. Er zijn verschillende pers programma’s in te stellen  afhankelijk van de kleur en het soort druiven.

Na het persen blijft het sap ongeveer een dag in een van de tanks staan om de   grove deeltjes uit te laten zakken. Deze voor klaring dient ervoor om met helder sap de vergisting te beginnen. Dit deel van het sap wordt overgepompt naar een schone tank, waarop de gisting kan starten.

Tijdens de gisting in de roestvrijstalen tanks wordt de temperatuur nauwkeurig gevolgd en waar nodig  kunnen wij het sap verwarmen of koelen.

Na het einde van de gisting wordt de wijn overgepompt naar een schone tank en kan daar een aantal maanden tot rust komen.

Na een aantal maanden van rust, meestal pas in het volgende voorjaar, kan de wijn worden gefilterd en gebotteld.